dilluns, 12 de novembre del 2012

Leo Lionni


LEO LIONNI

Amsterdam (Holanda) , 1910; Toscana (Itàlia), 1999.
Doctor en Economia. La seva faceta d'autor de llibres infantils va començar tard: "Pequeño Azul y Pequeño Amarillo", creat pels seus néts, fou el primer d'una llarga llista d'obres -més de 40- aclamades a tot el món. Va desenvolupar el seu talent artístic tant en l'àmbit de l'escultura, del disseny gràfic, de la pintura com de la il·lustració. El 1984 va rebre la Medalla d'Or de l'Institut d'Arts Gràfiques dels Estats Units. Va treballar en agències de publicitat d'Itàlia i els Estats Units, a la corporació Olivetti i a la revista econòmica 'Fortune'. Els seus quadres s'han exposat a galeries de l'Amèrica del Nord i del Japó.


LLIBRES DESTACATS


LA CASA MÉS GRAN DEL MÓN

TÍTOL: La casa més gran del món
Text i il·lustracions: Leo Lionni
Traducció: Marta Borràs
Editorial: Kalandraka
Tema: Faula sobre el valor de la vida senzilla
Edat recomanada: A partir de 5 anys. 


Síntesi: La família de cargols que protagonitza LA CASA MÉS GRAN DEL MÓN pertany a la galeria d'animalons que freqüenta les pàgines dels llibres de Leo Lionni. Són la memòria viva de la infància, quan arreplegava insectes i rèptils especialment, els posava dins un terrari de parets de vidre i els creava un món propi tot simulant l’hàbitat natural. Amb un llenguatge de gran riquesa literària i unes il·lustracions que destaquen per la seva plasticitat i color.






FREDERICK

TÍTOL: Frederick
Text i il·lustracions: Leo Lionni
Traducció: Eulàlia Planas
Editorial: Kalandraka
Tema: Poesia 
Edat recomanada: A partir de 5 anys


Síntesi: Una família de ratolins recull provisions per a l'hivern. Tots treballen, excepte en Frederick,que aparentment no fa res, però també es proveeix, encara que d'altre tipus de recursos: raigs de sol, colors, paraules...







NEDA- QUE- NEDA


TÍTOL: Neda- que- neda
Text i il·lustracions: Leo Lionni
Traducció: Ignasi Centelles
Editorial: Kalandraka
Tema: la diferència, la força de la unió, la superació del dolor i les pors.
Edat recomanada: A partir de 5 anys



Síntesi: Una feliç munió de peixets vivia en un racó qualsevol del mar. Tots eren vermells. Només un d’ells era tan negre com la closca d’un musclo. Nedava més de pressa que els seus germans i germanes. El seu nom era Neda-que-neda.





PEQUEÑO AZUL Y PEQUEÑO AMARILLO

TÍTOL: Pequeño azul y pequeño amarillo
Text i il·lustracions: Leo Lionni
Traducció: Pedro A. Almeida
Editorial: Kalandraka
Tema: les diferències, l’amistat i l’art
Edat recomanada: a partir de 4 anys

Síntesi: Dos colors petits es barregen en una abraçada sense adonar-se de convertir-se en un nou color, que fa que el reconeixement del color verd. Plorant retorna a la seva forma original, un descobriment que van celebrar i compartir amb els amics blaus i grocs. És així com de jugaran llavors crear noves gammes de color. Sota l'aparent senzillesa d'aquesta història es troba l'amistat, la innocència, la identitat individual i col·lectiva. Al mateix temps, és una lliçó d'art sobre colors adreçada als més petits. Leo Lionni transmet que no ens hem de preocupar per les diferències entre les persones, així doncs, també ens transmet solidaritat, comprensió i convivència.





EL SUEÑO DE MATIAS
 
TÍTOL: El sueño de Matías
Text i il·lustracions: Leo Lionni
Editorial: Lumen 


Síntesi: Aquesta història tracta sobre un parell de ratolins que tenien un fill anomenat Matias. La parella tenia l'esperança que Matias seria un gran metge i així podrien tenir formatge parmesà per esmorzar, dinar i sopar. No obstant això, Matias no sabia quin seria el seu somni, només volia "veure món". Un dia, Matías i els seus companys van anar al Museu per primera vegada. En aquesta visita, no només  va veure grans pintures, sinó que va conèixer a un ratolí anomenat Nicoletta amb qui volia casar-se i descobrir el que realment volia ser.







UNA PIEDRA EXTRAORDINARIA

TÍTOL: Una piedra extraordinaria
Text i il·lustracions: Leo Lionni
Editorial: Ekaré 


Síntesi: Tres granotes viuen en una petita illa: Marilyn, August i la somiadora Jessica qui tot li sembla meravellós. Un dia Jessica es troba una gran pedra, rodona i blanca, que decideix prendre i emportar a casa seva. Marilyn immediatament va dir que era un ou i en pocs dies la closca es trenca i apareix un petit Cayman que decideixen entre tots que sí, que és un pollastre. Veiem que era un pollastre que podia nedar i un dia va salvar a la Jessica que des del fons de l'aigua, havia  quedat atrapada entre algunes algues. Des d’aquell dia es van convertir en amics inseparables i exploraren l'illa fins que un ocell li diu al pollastre: "Aquí estàs!" La teva mare ha estat buscant-te a tot arreu! "." I la Jessica acompanya al seu amic per reunir-se amb  la mama gran Caiman, que està molt content de trobar el seu lloc. Quan tornen amb els seus amics, no hi ha ningú que admeti que realment és un cocodril i continuen anomenant-lo pollastre.
Aquesta és una faula bonica sobre l'amistat i les diferències, plena d'humor. Leo Lionni il·lustra de forma molt simple, molt a prop de les formes de collage i amb gran economia de recursos. No és estrany que les seves històries com dos: animals que es comporten com els éssers humans i participen en situacions úniques on mostra que l'amistat i l'aventura és la cosa més important.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada